top of page
  • Foto van schrijverJolanda

Van werkweerstand naar zelfontdekking: De impact van individuele systemische coaching

Vaak vragen mensen zich af hoe individuele coaching precies verloopt. Hieronder leggen we het uit aan de hand van een voorbeeld.


Veel van onze cliënten zijn recentelijk door het leven gestruikeld. Neem bijvoorbeeld Neeltje.

Ze geniet van haar werk in de zorg, ondanks de hoge werkdruk. Op een ochtend escaleerde er een incident met een bewoner. Neeltje werd plotseling geconfronteerd met agressie, en van het ene op het andere moment veranderde haar werkplezier in weerstand. Dit incident bracht gevoelens naar boven die ze lange tijd had weten te onderdrukken.


Gelukkig nam haar attente leidinggevende haar signaal serieus en moedigde haar aan om dit "kleine" incident grondig te onderzoeken.


Volledige betrokkenheid

Zo kwam ze bij ons terecht. Samen met Neeltje hebben we eerst gekeken of ze volledig openstaat voor onze begeleiding en of we samen een volledige toewijding hebben aan haar vraag. Dit is cruciaal voor het succes van de coaching.


In ons eerste gesprek hebben we het 'struikelmoment' uitgebreid besproken en vervolgens een genogram gemaakt. Dit is een kaart met drie of vier generaties en hun onderlinge relaties. Het doel is om te ontdekken welke thema's er spelen in de familie en in het geval van Neeltje, hoe er werd omgegaan met agressie. Dit inzicht verheldert, geeft lucht en creëert ruimte. Gedurende ons gesprek blijven we constant bij haar gevoel. We vragen regelmatig: wat gebeurt er in je lichaam nu je dit vertelt? Hierbij richten we ons op de ademhaling.


Een reis naar het verleden

Bij Neeltje bleek dat er in haar jeugd veel agressie was geweest, waar ze als kind machteloosheid bij had ervaren. Bovendien waren er in haar leven nog meer momenten van agressie die ze had weggestopt. Samen kijken we naar deze ervaringen in het hier en nu. Het besef dat ze nu volwassen is en zelf kan kiezen hoe ze hiermee omgaat, helpt. Maar het is ook noodzakelijk om de angst die ze heeft gevoeld en nog steeds voelt onder ogen te zien.


We werken eerst aan haar situatie met de agressieve cliënt, en daarna kijken we naar wat het genogram laat zien over dit thema. Dit doen we met behulp van opstellingen met blaadjes, vloerankers of poppetjes. Door op een blaadje te staan, concentreert ze zich op haar lichaam en haar gevoel, en ontdekt ze wat dit haar wil vertellen. Het neerzetten van poppetjes geeft inzicht in de familieverhoudingen. Ook hier vragen we tijdens het neerzetten van de poppetjes wat er wordt gevoeld.


Opluchting en bevrijding

Dit proces verloopt niet snel en gemakkelijk. Het vergt moed om naar je lichaam te luisteren, vooral als je gewend bent je hoofd de leiding te laten nemen. Maar als het lukt, brengt het opluchting en opent het nieuwe wegen. Wij zien en ervaren dat oude pijn oplost omdat het simpelweg wordt aangekeken.


Zelfontdekking door Individuele coaching

Individuele coaching is meer dan alleen het doorgronden van problemen; het is een reis naar zelfontdekking en groei. Door het aanschouwen en begrijpen van diepgewortelde patronen en emoties, biedt individuele coaching niet alleen inzicht, maar ook de mogelijkheid tot transformatie. Het proces van het onder ogen zien van oude pijn en het verkennen van nieuwe perspectieven opent de deur naar zelfbevrijding. Neeltje's verhaal is slechts één voorbeeld van hoe individuele coaching niet alleen haar professionele leven, maar ook haar persoonlijke welzijn positief heeft beïnvloed. Het stelt individuen in staat om krachtiger keuzes te maken, veerkracht op te bouwen en een dieper begrip van zichzelf te krijgen. Kortom, individuele coaching is een investering in jezelf, met blijvende effecten op zowel je professionele als persoonlijke paden.


Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen beteken? Boek dan een gratis oriënterend geprek en bespreken de mogelijkheden.65 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page