top of page

Gesprekken over vroeger, nu en alles daartussenin: Het belang van generaties in gesprek!

Vorig jaar zat ik op de boot naar Terschelling en naast mij spraken vier vrouwen van rond de dertig over hun leven en waar ze mee worstelden. Ik was aanvankelijk aan het luisteren en mijn gedachten dwaalden af naar mijn eigen ervaringen op die leeftijd: seksualiteit, het ouderschap, relaties, enzovoort.


Op een gegeven moment raakte ik in gesprek met de jonge vrouw die naast mij zat over het Oerolfestival waar we beide naartoe gingen. Ze was nieuwsgierig naar mijn beleving ervan. Door haar vragen kon ik ook terugkomen op het gesprek dat ik tussen die vrouwen had gehoord en hoe open ze waren over hun onderwerpen. Ze vroeg naar mijn ervaringen toen ik hun leeftijd had, maar ook hoe ik bepaalde zaken nu ervaar.


Ze was verrast dat ik op mijn leeftijd nog steeds vol energie zit en volop van het leven geniet. Ze had een ander beeld van vijftigplussers, namelijk dat het leven dan bijna voorbij is.


Dit gesprek met een vreemde illustreert het belang van intergenerationele communicatie, maar ook binnen families is dit van essentieel belang. Het begrijpen van familiepatronen en dynamieken kan de relaties tussen generaties versterken en verdiepen.


Bert Hellinger's theorie over familieopstellingen benadrukt het belang van het herkennen van deze patronen. In gesprekken tussen generaties kunnen deze patronen informeel een rol spelen. Bewustwording van deze dynamieken kan leiden tot een beter begrip en verbinding tussen generaties.


Breng deze inzichten zelf in de praktijk! Hier zijn voorbeeldvragen die kunnen helpen:


Voor de jongere generatie:

  1. Wat denk je dat de grootste verschillen zijn tussen jouw jeugd en die van mij?

  2. Wat waren jouw favoriete bezigheden toen je net zo oud was als ik nu ben?

  3. Hoe zag een normale dag er voor jou uit toen je jong was?

  4. Wat waren de belangrijkste lessen die je leerde toen je mijn leeftijd had?

  5. Welke muziek luisterde je graag naar toen je jong was, en wie waren toen populaire artiesten?


Voor de oudere generatie:

  1. Wat verbaast je het meest aan hoe jongeren vandaag opgroeien?

  2. Welke technologische veranderingen hebben volgens jou de grootste impact gehad?

  3. Wat waren jouw dromen en ambities toen je net zo oud was als ik nu ben?

  4. Wat zijn enkele belangrijke levenslessen die je hebt geleerd?

  5. Hoe was het om op te groeien zonder smartphones en sociale media? Wat zijn de grootste verschillen in communicatie volgens jou?


Luister met interesse, deel ervaringen en zoek naar gemeenschappelijke interesses of waarden. Dit versterkt de band en begrip tussen generaties. Geniet van de gesprekken en deel je ervaringen graag met ons!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page