top of page
  • Foto van schrijverJolanda

Mooie gesprekken

Het nut van vragen stellen

Vorige week was ik met mijn cliënt Sandra in gesprek en zij vertelde open haar verhaal. Toen ik haar vroeg met wie ze hier eerder over gesproken had, schrok ze een beetje en zei ze: ”Ik heb het nog nooit aan iemand verteld." Ze realiseerde zich op dat moment dat niemand er ooit naar gevraagd had. Zelf heeft ze ook moeite om persoonlijke vragen te stellen.

“Maar" zei ze, "ik vind het wel heel fijn dat jij mij die vragen stelt en ik voel ook het verlangen om het te delen. Ik ben met name nieuwsgierig hoe mijn ouders dit ervaren.”

Diepgaande gesprekken

Naar aanleiding van dit gesprek besefte ik me dat het wellicht voor veel mensen ongebruikelijk is om een diepgaand gesprek met naasten te voeren. We kunnen zoveel meer halen uit de contacten met dierbaren. Oprechte interesse in iemands leven is de basis voor verbinding. Mensen vinden het leuk om over zichzelf en hun interesses te vertellen, helemaal als iemand belangstelling toont.

Wanneer iemand bereid is om persoonlijke vragen te stellen, versterkt dit de band. Mogelijk kom je dus achter dingen die je nooit had gedacht of verwacht.


Gespreksstarters

Om opeens persoonlijke vragen te gaan stellen is niet voor iedereen even eenvoudig. Daarom zijn er handige hulpmiddelen om een diepgaand gesprek op gang te brengen.

Als opdracht voor ons volgende gesprek gaf ik haar mee, maak een kletspot, wat inhoudt: Schrijf prikkelende vragen op een papiertje, hussel deze in een grote pot of bak en trek om de beurt een vraag uit de pot.


Een aantal vragen om je op weg te helpen!


Liefde:

- Op wie was je het eerst verliefd? Hoe voelde dat voor jou?

- Heb je wel eens liefdesverdriet gehad en hoe ben je daar mee omgegaan?

- Wat is jouw invulling van een romantische avond?

- Welk koppel bewonder je?


Familiegeschiedenis:

- Met wie trok je het meeste op binnen het gezin?

- Met wie kon je het beste opschieten?

- Welke levensles heb je van je vader/moeder geleerd?

- Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Bij onze eerstvolgende afspraak kwam Sandra lachend binnen. Ze heeft de kletspot samen met haar ouders gemaakt en dat alleen al gaf hilariteit. Vervolgens hebben ze het samen gespeeld. Het contact met haar ouders is verbeterd en er is meer openheid en wederzijds begrip.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Loslaten!

Comments


bottom of page