top of page

Emoties: Wat moeten we ermee?

Bijgewerkt op: 16 feb.

Emoties hebben de neiging om onverwachts op te komen, ons uit balans te brengen en kunnen overweldigend zijn. Ze zijn vaak niet rationeel verklaarbaar en laten zich niet gemakkelijk door logica sturen. Emoties zijn doorgaans gekleurd en voelen authentiek aan, hoewel ze ons soms belemmeren in het nemen van effectieve acties. Vaak ervaren we ze als lastig en onbegrijpelijk, maar ze zijn onmiskenbaar van essentieel belang voor ons welzijn.


Uit onderzoek is gebleken dat er 6 basisemoties zijn. Dit zijn emoties met universele gezichtsuitdrukkingen. Hieronder verstaan we: vreugde, verdriet, angst, woede, verbazing en afschuw.


Helaas worden emoties niet altijd serieus genomen of volledig geaccepteerd. Van jongs af aan leren we ze te onderdrukken, en als volwassenen wordt emotionele reactie vaak ontmoedigd of gebagatelliseerd.


Ik kan wel stellen dat ik een vrolijk en opgewekt persoon ben. Ik geniet van humor en kan erg meegaand zijn. Ik ben geneigd om de zonnige kant van het leven te zien. Maar er is ook een andere kant van mij die minder vaak wordt getoond: boosheid. Ik lachte soms terwijl ik me eigenlijk anders voelde. Primaire emoties zoals irritatie, boosheid en zelfs woede hield ik vaak verborgen. Ik was gewend om mijn ongenoegen op andere manieren te uiten, soms zelfs op een venijnige manier, maar nog vaker door het te internaliseren, wat resulteerde in vermoeidheid en mentale mistigheid.


Het onderdrukken van emoties leidt echter zelden tot positieve resultaten. Als emoties te lang worden genegeerd, kunnen ze zich ophopen en uiteindelijk tot een uitbarsting leiden.

Emoties willen erkend en gevoeld worden. Ze vormen een bewust signaal van ons lichaam en pas wanneer we ze volledig ervaren, kunnen ze worden losgelaten en kunnen we weer in balans komen.


Langzaam kreeg en nam ik meer ruimte om primaire emoties te mogen voelen. Verdriet, boosheid, blij zijn maar ook angst en jezelf schamen hoort erbij. Vaak blijven we hangen in de secundaire laag om niet te hoeven voelen wat er werkelijk onder zit.  


Gevoelens van mopperen, klagen, perfectionistisch zijn, permanent onzeker zijn, vlak voelen, eenzaamheid, somberheid houden soms dagen of weken aan omdat ze minder hard binnenkomen. Aan de andere kant komen positieve emoties ook minder aan. Je rent er eigenlijk van weg. Mijn lichtje gaat dan echt uit.  


Mede door familieopstellingen, yogalessen en in gesprek gaan met anderen ben ik nu in staat emoties te herkennen en dit in mijn lichaam ervaren. Het is fijn omdat dit de levendigheid weer teruggeeft en ik mijn lichtheid weer kan ervaren.  


Herken jij dit ook? Loop je emotioneel vast? Wil je ontdekken waarom dit gebeurt en wil je leren hoe je je emoties kunt ervaren en begrijpen? Dan staan wij klaar om je hierbij te ondersteunen! Door middel van individuele coaching of familieopstellingen helpen we je om je emoties te herkennen, je basisbehoeften te begrijpen en naar de boodschap van je emoties te luisteren.


Stephanie
49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page