top of page

Het loopt lekker!Wanneer je kinderen hebt, besef je niet hoe snel ze groot worden. Ik niet althans. Ik was altijd heel bewust bezig met de verschillende fases in hun leven. Van de luier naar volwassenheid. Ik heb enorm genoten om al die stapjes mee te maken en te ondersteunen.

Toen mijn dochter op haar 16e zich zo verheugde om op kamers te gaan, stond ik er niet bij stil dat de tijd er aan kwam dat mijn beide kinderen zo snel zouden uitvliegen.  Ze gingen beide studeren en kwamen af en toe thuis. Echter, hun gedachten waren allang niet meer bij het ouderlijk nest. Het was een heel natuurlijk proces maar oh, het verscheurde mij bij tijd en wijle.

Nu is mijn dochter 23 jaar en gaat binnenkort studeren in het buitenland. We wilden voor die tijd twee dagen met elkaar samen doorbrengen voor wat quality time. We besloten te overnachten en te gaan wandelen in ’t Rijk van Nijmegen: de prachtige route van de ‘Walk of Wisdom’.

Twee dagen wandelend en kletsend zonder afleiding van telefoon of anderszins. Ik weet het nog goed, als klein meisje was elke wandeling te lang en zeurde ze over hoe lang ze nog moest lopen. Nu als volwassenen vrouw liep ze krachtig en sterk en ze genoot zichtbaar! Wat mooi om je te realiseren dat het plezier in wandelen doorgegeven wordt van oma aan moeder en nu aan mijn dochter. Ik herken mezelf zo in haar.

We kletsten honderduit en afwisselend waren we stil. We gingen op in de natuur en oh, wat genoot ik van haar. Verwachtingen van werk, vriendinnen, studie in het buitenland, over dromen, mode, eten en drinken. En ik.. ik hoefde alleen maar te luisteren. Wat een genot.

Sociale lijm

Na deze twee dagen realiseerde ik me dat wandelen meer is dan een fysieke bezigheid. Het is ook een sociaal proces. Wandelen wordt ook wel ‘sociale lijm’ genoemd: Je voelt meer verbinding met elkaar. Wist je dat onderzoek heeft aangetoond dat het vooruit bewegen ook tot psychologische beweging leidt? het beïnvloedt gedachten en gevoelens

Naast de verbinding met elkaar, zorgt een wandeling ook voor verbinding met jezelf. Dus ook zonder wandelmaatje zijn er ontzettend veel gezondheidsvoordelen. Wellicht herinner je je de trend tijdens de Corona-pandemie nog, de ‘Ommetje-app’ van de Hersenstichting.

Wandelend verbinden, wat is dat ontzettend mooi!

45 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page