top of page

Kerst, wat is er mis?

Bijgewerkt op: 29 jul. 2023
Ik ben jarig op derde kerstdag. Terugkijkend denk ik dat hier mijn stress rondom de feestdagen is ontstaan. Mijn moeder stond 54 jaar geleden op kerstavond hoogzwanger en misselijk een haas aan te braden. Of ze er zin in had? Zeker niet! Maar ze vond dat dit zo hoorde. Op tweede kerstdag stond mijn moeder altijd taarten te bakken voor mijn verjaardag. De stress van “dat hoorde zo” was voelbaar en die heb ik automatisch overgenomen. Verjaardagen en feestdagen moeten worden gevierd. Zin of geen zin, het hoort zo. Later ontdekte ik dat de zussen van mijn moeder de kerststress ook over hebben genomen van hun moeder. Ze komen uit een gezin van dertien kinderen. Ga daar maar eens een leuk kerstdiner voor organiseren net na de oorlog. Stress verzekerd. Als ik er met mijn moeder over sprak, zei ze altijd: “Dat deed je gewoon, Steef, dat hoorde zo!”. Spanningen van mijn oma zijn via mijn moeder doorgegeven aan mij.


Tijdens de feestdagen zijn er bij veel mensen spanningen in de familie. Dus niet zeuren, Steef? Toch maakt die constatering het voor mij niet minder naar. Wat een gedoe en wat moet er toch veel met Kerst! Die spanningen rondom deze "gezellige feestdagen" heb ik onbewust overgenomen in de moederlijn.


Generaties geven onbewuste patronen door. Door familieopstellingen heb ik dit thema doorvoelt en aangekeken. De stress met kerst is hierdoor de laatste jaren sterk verminderd. De onrust heeft plaatsgemaakt voor rust en gezelligheid. Ik voel liefde voor mijn moeder en oma en begrijp nu waar hun stress vandaan kwam.


Herken je dit? Dan ervaar jij waarschijnlijk ook een last die eigenlijk niet van jou is! Familieopstellingen kunnen jou hierbij helpen.


Doe mee met onze familieopstellingen dagen in het nieuwe jaar. 7 januari, 21 januari of 25 februari 2023.

Liefdevolle en rustige feestdagen gewenst.

Stephanie

34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page