top of page
  • Marieke

Familieopstellingen dag 23 september 2023

Familieopstellingen, een methodiek waar ik het een en ander over had gehoord maar nog nooit zelf had ervaren. Via een vriendin die hiermee goed bekend is heb ik al een aantal gesprekken hierover gevoerd en wat het voor iemand kan betekenen. Maar ik heb nog nooit de stap gemaakt om het zelf een keer te ervaren. Het komt vast wel een keer, dacht ik. En die keer was 23 september 2023.


Ikzelf, ben redelijk nuchter ingesteld. Situaties rationeel benaderen en met behulp van veel lezen situaties en patronen voor mezelf verklaren. En dat gaat me altijd vrij goed af moet ik zeggen. Geen directe aanleiding om dieper in te duiken op verborgen patronen, ingesleten gewoontes en onverklaarbare belemmeringen.


En toch, besloot ik een familieopstellingen dag bij te wonen. En wat een leuke en verhelderende ervaring was dat! ik besloot de dag in te gaan zonder verwachtingen en alles gewoon op me af te laten komen. Gewoon kijken hoe het loopt, hoe het voelt en waar ik behoefte aan heb. Maar vooral ook nieuwsgierig! Nieuwsgierig naar hoe het in de praktijk in zijn werk gaat, wat het mij doet, of ik tot inzichten kom die ik zelf nooit had kunnen bedenken.


De familieopstellingen dag vond plaats bij Conferentiecentrum de Poort in Groesbeek. Een prachtige locatie in de natuur. Dus omgeven door rust en ruimte. De perfecte plek om de focus op jezelf en het moment te leggen. We begonnen de dag met een kop koffie of thee, terwijl alle deelnemers rustig binnenstromen. Dat geeft gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen en even te aarden.

Veilig, luchtig en vertrouwd

Om 10.00 uur startte het programma. Begonnen door Jolanda en Stephanie waar ze het programma voor de dag even doorspreken en de dynamiek tussen beide snel duidelijk wordt. Waar Jolanda dingen meer vanuit gevoel benaderd, bekijkt Stephanie het veel praktischer. En dit is een hele fijne en sterke combinatie! Dit maakt de sfeer veilig, luchtig en vertrouwd.

We starten met een aantal oefeningen om op te warmen en te wennen aan de werkwijze van een familieopstelling. Want tijdens zo’n opstelling draait het om voelen, en dat bedoel ik de energetische energie voelen. En dat is knap lastig voor mij! Dus het fijn om in een klein groepje te oefenen om zo te weten wat ik straks kan verwachten.


Loslaten en luisteren naar je lichaam

Na verschillende oefeningen en een korte pauze beginnen we met de eerste familieopstelling. Ik werd niet direct opgesteld dus ik nog even rustig van een afstand toekijken. En wat mij tot mijn verbazing opviel dat ik als buitenstaander of toeschouwer van het verhaal, me toch best goed kon inleven en verplaatsen in de verschillende personages. Totdat ik werd opgesteld, toen werd het toch wat lastiger. Op dat moment kan je alleen bezig zijn met de personage die je representeert. Dus ik merkte direct dat ik met mezelf werd geconfronteerd, want ik wilde niet reageren vanuit mijn hoofd maar vanuit mijn gevoel. Dus, loslaten, luisteren naar mijn lichaam en welke signalen geeft het af.

Na een heerlijk lunchpauze en korte wandelen volgde er in de middag nog een paar familieopstellingen. Ik vond het indrukwekkend en mooi om de verschillende verhalen van iedereen te zien, zonder echt de inhoud te weten. Want ook als representant of toeschouwer kan je veel leren over jezelf. Je kan patronen of andere situatie herkennen waarmee je automatisch antwoord kan krijgen op je eigen vragen.

De weg door het doolhof


Ik besloot de middag aan te kijken of ik zelf ook een opstelling wilde hebben. Toen het einde van de dag naderde en we nog ruimte hadden voor nog een opstelling, heb ik de kans genomen om zelf een opstelling te ervaren. Maar omdat ik niet een concrete vraag had, besloten we een opstelling te doen om inzicht te krijgen in mijn plek binnen mijn systeem. Hier was ik ontzettend nieuwsgierig naar, omdat ik hier zelf wel een idee van heb maar ik heel graag wil weten of dit ook ‘klopt’.


Nadat iedereen was opgesteld en de eerste vragen aan de representanten werden gesteld, weet ik nog goed dat ik een paar keer vol verbazing een blik naar Stephanie worp die schuin achter mij zat. Want zonder dat ook maar iemand mijn verhaal kende, leek het net of ik mijn familieleden hoorde praten. De reacties die ze gaven waren herkenbaar en soms ook confronterend. Maar bovenal heel bijzonder om te ervaren!

Het is een soort puzzel die in elkaar valt. Of een doolhof waar een pad in wordt vrijgemaakt waardoor je er makkelijker doorheen loopt. Want er is een uitgang, maar op deze manier wordt de weg er naartoe een stuk eenvoudiger.


Kortom, ik vond het een verhelderende en leerzame ervaring. En ik zou het absoluut nog een keer doen! Al dan niet met een concrete vraagstelling. Want ik geloof dat wanneer je met een vraag deelneemt, dit absoluut een hoop antwoorden kan geven.

Bedankt voor de goede en fijne begeleiding Jolanda en Stephanie. Bedankt aan alle andere deelnemers deze dag.


- Marieke

67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Loslaten!

Comments


bottom of page